Cum scapi de amenda pentru vorbit la telefon când ești la volan: toți șoferii din România au o șansă să ocolească sancțiunea
În România, legislația în vigoare pentru toți șoferii interzice în mod expres utilizarea telefonului mobil când te afli la volan. Pe lângă amenzi usturătoare, primești și puncte de amendă care, odată cumulate, s-ar putea să te lase fără permis de conducere pentru 30 de zile.
Conform Codului Rutier aflat în vigoare pe străzile din România, dacă ești prins de agenții de la Poliția Rutieră că folosești telefonul mobil la volan, indiferent că te joci pe el sau stai cu el la ureche, amenda este între 4 și 8 puncte de sancțiune, reflectându-se între 580 și 1160 de lei. Dacă amenda se plătește în 15 zile lucrătoare, suma de plată se înjumătățește, între 290 și 580 de lei. Dacă ai însă timp, chef și preferabil un avocat în anturaj, poți contesta amenda și, după cum a aflat de curând un român, s-ar putea chiar să obții anularea ei.
Cum a scăpat un român de amenda pentru utilizarea telefonului mobil la volan
Datorită faptului că un agent de circulație a omis în procesul verbal de constatare să noteze tipul de telefon utilizat de șofer în momentul în care a fost amendat, un judecător a decis că fapta nu este suficient de clar descrisă. Cu alte cuvinte, prezumția de legalitate a procesului verbal întocmit nu o înfrânge pe cea de nevinovăție invocată de șofer. Ca referință, amenda a fost aplicată în luna ianuarie a anului trecut, iar decizia tribunalului a venit în această săptămână.
Pretextul inițial de contestare al amenzii invocat de șofer a fost că în procesul verbal era consemnat în mod eronat codul său numeric personal. Dincolo de asta, a insistat pe faptul că acuzele polițistului sunt false, aducând ca dovezi istoricul convorbirilor din acea perioadă de pe cele două telefoane pe care le deținea. În final, magistrații Judecătoriei au apreciat că există dubii cu privire la starea de fapt consemnată de polițist.
„În situaţia de faţă, se constată că, deşi agentul constatator a menţionat că petentul ar fi condus autoturismul în timp ce vorbea la telefonul mobil, nu a făcut nicio referire la respectivul dispozitiv, pentru a putea fi individualizat. Petentul a depus la dosar o serie de înscrisuri pentru a dovedi că nu se face vinovat de săvârşirea faptei.
Cu toate acestea, atât timp cât în procesul-verbal nu există niciun element de identificare a telefonului mobil despre care se face vorbire, nu pot fi verificate nici apărările petentului, respectiv dacă înscrisurile depuse sunt referitoare la respectivul dispozitiv sau nu, dubiul creat profitând acestuia, conform principiului «in dubio pro reo» („de dubii profită acuzatul”, n.r.)”, au consemnat judecătorii, insistând practic pe faptul că ar fi avut mult mai mari șanse de reușită amenda dacă era însoțită de modelul exact al telefonului, numărul de telefon din spate și așa mai departe.
În final, este important de reținut că Inspectoratul Județean de Poliție a contestat decizia, iar decizia finală va veni la apel.